Onderwerp: HRM

We zijn al bijna halverwege 2021. Gelukkig hebben we de versoepelingen van de overheid in zicht. Dit is een goed moment om voor jou, als ondernemer, de balans op te maken. Maak jij al gebruik van loopbaancoaching? Waar staan jouw medewerkers in hun ontwikkeling? Ik raad je aan om jezelf de volgende vraag te stellen: 'waar staan we nu en hoe gaan we de komende tijd investeren om onze medewerkers aan ons te binden?' In de praktijk zie ik nog te vaak terug dat voor veel bedrijven loopbaancoaching een blinde vlek op het netvlies is. In deze blog leg ik je graag de toevoegde waarde uit van loopbaancoaching.

Vaak zie ik dat de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers geen prioriteit heeft. Als ondernemer ben je druk bezig met het neerzetten van resultaten en bijvoorbeeld het draaiende houden van een onderneming. Daarbij valt het mij op dat de meeste medewerkers geen regiehouder zijn van hun eigen persoonlijke ontwikkeling. Terwijl loopbaancoaching zowel voor jou als werkgever als voor jouw medewerker van toegevoegde waarde is.

Wat is loopbaancoaching?

Loopbaancoaching is een dienstverlening die gericht is op het ondersteunen en begeleiden van medewerkers met hun persoonlijke ontwikkeling en het bepalen van de koers van hun loopbaanpad. Meestal bestaat loopbaancoaching uit een traject onder begeleiding van een loopbaancoach, een HR Adviseur, een loopbaanbegeleider en opleidingsadviseur. Een loopbaancoach houdt zich bezig met loopbaanvraagstukken die hij/zij met kandidaten oplost. Dit houdt in dat de coach de problemen en vraagstukken niet oplost, maar dat de coach ondersteuning biedt bij het zelf oplossen van deze vraagstukken van de kandidaat. Daarnaast is het een taak van de coach om een kandidaat inzicht te geven in zijn/haar talenten, kwaliteiten, motivatie en drijfveren.

In de praktijk zie ik veel ondernemers die niet weten welk talent in hun organisatie aanwezig is. Door het niet weten waar de kwaliteiten van jouw medewerkers liggen, loop je kansen mis. Zo groeien goede medewerkers onvoldoende door en is de kans groot dat ze ergens anders hun kans gaan pakken. Daarbij missen medewerkers waarschijnlijk uitdaging in hun functie waardoor ze ongemotiveerd raken.

Kosten besparen met loopbaancoaching?

Uit mijn ervaring als loopbaancoach kan ik concluderen dat het je als ondernemer veel geld kost wanneer je je niet bezig houdt met loopbaancoaching. Ik geef je graag een aantal voorbeelden van deze kosten:

  • De hoge werving en selectie kosten van nieuwe medewerkers door een te hoge in- en uitstroom;
  • Het inwerken van nieuwe collega’s brengt extra werkdruk met zich mee bij de huidige bezetting;
  • De kosten van het frequente en langdurig ziekteverzuim doordat medewerkers niet op de juiste plek zitten;
  • Om nog maar te zwijgen over ongemotiveerde medewerkers die minder klantgericht en productief zijn en dit ook nota bene uitstralen richting andere collega’s.

Hoe begin je met loopbaancoaching?

Begin met inzicht te krijgen in de onderneming. Start met kijken welke talenten en kwaliteiten aanwezig zijn en welke je mist. Reserveer tijd en budget voor gesprekken, trainingen, cursussen en eventueel opleidingen. Op deze manier kan je beginnen om persoonlijke ontwikkeling bij je medewerkers te stimuleren. Door deze persoonlijke ontwikkeling en talenten te stimuleren, krijg je betrokken en gemotiveerde medewerkers die loyaal zijn en een extra stap willen zetten voor jou, je bedrijf én de klanten. Het werkt dus door in de productiviteit en kwaliteit van werk. Een ander voordeel is dat medewerkers op een natuurlijke wijzen door- of uitstromen.

In de praktijk

Tijdens een recent traject, bij een groot productiebedrijf, heb ik samen met een medewerker van de binnendienst een traject doorlopen. Deze medewerker had last van spanningsklachten door zijn functie. Het traject dat wij samen hebben doorlopen heeft gezorgd voor een loopbaanswitch, waarbij de medewerker een nieuwe uitdaging is aangegaan. Dit is een win-win situatie voor zowel de medewerker, hij ervaart geen spanningsklachten meer, als de onderneming, die een nieuwe passende medewerker in de functie hebben geplaatst.

Zo heb ik onlangs een medewerkster begeleid die op basis van haar prestaties was aangenomen op een zogenaamde sleutelrolpositie. Vervolgens bleek dat zij te weinig werkervaring in een aantal competenties zoals communicatie en leiderschap had. Door het ontwikkelassessment hebben we inzicht gekregen in haar talenten, kwaliteiten, cognitieve en sociaal-emotionele competenties, persoonlijkheid en werkgedrag. Op basis van haar coachvraag en competenties hebben we een passende opleiding voor haar gevonden. Het resultaat hiervan is dat zij met enorm veel voldoening en uitdaging in haar functie werkt. Dit straalt zij als ambassadrice uit naar al haar collega’s binnen het bedrijf. 

En nu?

Wat is voor jouw onderneming de waarde van loopbaancoaching? Hoe wil je als ondernemer omgaan met talent en de kwaliteiten van jouw medewerkers? Hoe ga je dit proactief en optimaal faciliteren? Zie je dit als je een tool die jou verder gaat brengen? Heeft het prioriteit? Wegen de kosten op tegen de baten? De keuze is aan jou! Ik zou het antwoord wel weten!

HRM beleid van de toekomst

Op de hoogte blijven?

Risico's van het familiebedrijf