Heb jij een noodplan beschikbaar?

Het klinkt misschien ver weg, maar wat gebeurt er als je komt te overlijden, arbeidsongeschikt raakt of wilt stoppen met werken? Heb jij alles goed geregeld voor je naasten? Liggen jouw wensen vast voor jezelf en je onderneming? Neem het heft in eigen handen! Zorg ervoor dat je een noodplan hebt voor als dergelijke situaties zich voordoen. In deze blog krijg jij alle handvatten die je nodig hebt om dit onderwerp bespreekbaar te maken binnen jouw familie en familiebedrijf.

Het is raadzaam, op het moment dat je zelf nog handelingsbekwaam bent, om na te denken over onverwachte situaties die van invloed zijn op de toekomst van jou en je naasten. Naast het vastleggen van afspraken in een (levens)testament zijn er ook situaties die je als ondernemer het beste kunt vastleggen. Nu zijn je beslissingen waarschijnlijk minder afhankelijk van emoties en kan jij op rationele basis een beslissing maken.

Ga het gesprek met je naasten aan

Als persoon ben je nauw betrokken bij je familie en als DGA bij je organisatie, maar wat doen deze mensen als ze voor jou een belangrijke keuze moeten maken? Ik adviseer op korte termijn eens met de belangrijkste personen binnen jouw organisatie in gesprek te gaan. Probeer te achterhalen hoe zij verwachten dat het bedrijf doorgaat als jij bijvoorbeeld komt te overlijden of arbeidsongeschikt raakt. Wat zijn hun ambities als jij jouw onderneming besluit te verkopen? Hoe heb jij het geregeld als er een echtscheidingssituatie voordoet? Een hoop vragen om op tijd over na te denken.

Vermijd beslissingen in een gedwongen emotionele situatie

Is iedereen op de hoogte van wat er moet gebeuren als jij plots komt te overlijden? Hoe heb jij het geregeld voor je partner, kinderen, werknemers en klanten? Zorg ervoor dat betrokkenen in een gedwongen emotionele situatie weten waar zij aan toe zijn en welke acties zij moeten ondernemen. Laat anderen niet de dupe zijn van het feit dat jij niet alles goed geregeld hebt. Regel het 'als de zon schijnt en niet als het regent' want dan is het vaak te laat.

In het geval van een huwelijk hebben jullie samen alle afspraken vastgelegd bij de notaris en heb je elkaar het ja-woord gegeven. Vraag je jezelf weleens af wat er gebeurt als jullie gaan scheiden? Wil jij dat dezelfde verdeling als afgesproken in stand blijft? Of is het misschien tijd op de afspraken aan te passen? Heb je een noodplan gemaakt voor jouw organisatie als jij komt te overlijden? Heb je voorafgaand aan de coronacrisis nagedacht of jouw persoonlijke eigendommen die jij in jouw bedrijf hebt ondergebracht voldoende beschermt zijn? Ben jij niet te afhankelijk van jouw bedrijf? Is het bedrijf niet te afhankelijk van jou? Welke verantwoordelijkheden heb jij tegenover jouw personeel en hoe heb jij het voor hen geregeld als een van deze situaties zich voordoet?

Stel een noodplan op

Het is voor jou van belang om deze zaken te bespreken. Probeer waar mogelijk al het een en ander vast te leggen omdat dit soort situaties je vaak overdonderen en er te snel beslissingen gemaakt moeten worden uit emotie. Leg al deze zaken over mogelijke gebeurtenissen vast om ervoor te zorgen dat jouw dierbaren financiële rust ervaren. Op deze wijze overval je niemand maar bereid je iedereen goed voor op dergelijke situaties. Door wensen tijdig vast te leggen en gevolgen bespreekbaar te maken zijn alle betrokkenen voorbereid en heeft iedereen inspraak.

Ik raad je aan om een noodplan op te stellen met hierin handvatten die jou en de mensen om je heen helpt in het geval van (on)voorziene situaties. Denk hierbij aan:

  • Overlijden: testamenten, afschermen vermogen en oprichten STAK;
  • Arbeidsongeschiktheid: verzekering, handelingsbevoegdheden, statuten BV en  aandeelhoudersovereenkomsten;
  • Stoppen met werken; aandeelhoudersovereenkomsten en financiële/estate planning;
  • Echtscheiding: samenlevingscontract, huwelijk en kinderen. 
Mijn advies? Stel het niet uit! Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op bovenstaande keuzemomenten en ga in gesprek met een externe professional die je helpt bij het opstellen van een noodplan in dergelijke vervelende situaties. Zo zorg je goed voor jezelf, je naasten en je onderneming.
triangle dark triangle light